Samen veilig - Zorg voor jezelf

Vanaf 8 juni hou je best volgende gouden regels in acht, zo houden we het samen veilig!: 

 1. Blijf alert voor een goede hygiëne. Met een aantal eenvoudige maatregelen kan je de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen.
   

 2. Blijf aandachtig voor risicogroepen (ouderen, personen met een verzwakt immuunsysteem, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, ...). 

 3. Houd 1,5 meter afstand! De veiligheidsafstand blijft gelden, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen jonger dan 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is in jouw uitgebreide bubbel. Maar blijf hier ook jouw gezond verstand gebruiken. Wie de afstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen.

 4. Jouw uitgebreide bubbel bestaat vanaf nu uit max. 10 verschillende personen per week. Deze regel geldt voor elk lid van jouw gezin en de 10 personen kunnen dus wekelijks veranderen. 

 5. Afspreken doe je bij voorkeur in openlucht! Buitenactiviteiten krijgen waar mogelijk absoluut de voorkeur. Lukt het toch niet om buiten af te spreken, verlucht je ruimtes dan voldoen en ontsmet eventueel je ruimte. Ventileer sowieso je werk-, woon- en slaapruimtes dagelijks.

 6. Groepsbijeenkomsten zijn dus beperkt tot max. 10 personen (incl. kinderen). Deze beperking geldt zowel voor bijeenkomsten thuis of buitenshuis. 
  Uitzondering op deze regel zijn de georganiseerde sport- en culturele activiteiten. Onder begeleiding van een verantwoordelijke is het hierbij mogelijk om een activiteit te organiseren met max. 20 personen (juni 2020) en met max. 50 personen (vanaf juli 2020). Hierbij dienst de afstand van 1,5 meter wel in acht te worden genomen. 
   
Bedrijven (ongeacht hun omvang) kunnen sinds 4 mei terug opstarten op locatie. Toch wordt telewerk nog steeds aanbevolen. Waar telewerk niet kan worden toegepast, moeten bedrijven passende maatregelen (maximale naleving social distancing - 1,5 meter tussen elk persoon-, wanneer dit niet mogelijk is moet er een gelijkwaardig niveau van bescherming worden aangeboden) nemen.
Ben je door de coronacrisis tijdelijk werkloos, en vrees je ervoor in moeilijkheden te komen bij het betalen van facturen? De Vlaamse Overheid ondersteunt mensen met moeilijkheden door een financiële tegemoetkoming om je water- en energiefactuur te kunnen blijven betalen. 
 
Zorg voor jezelf!
Ben je ziek? Vermoed je corona? Meld je dan telefonisch aan bij je huisarts of in het weekend bij de huisartsenpost. De huisarts zal je indien nodig doorverwijzen. 

Gezond lichaam, gezonde geest
 • Volg het nieuws maar verlies je niet in negativiteit. Vergeet niet dat dit een tijdelijke situatie is. Blijf op de hoogte via betrouwbare kanalen en let op met fake news.
 • Geniet van de buitenlucht. Heb je een tuin? Maak hier dan gebruik van. Geen tuin, maak dan een wandeling in de natuur. 
 • Een dagplanning kan helpen. Zo krijg je een vorm van regelmaat en voorspelbaarheid. Automatisch geeft dat een positief gevoel van controle.
 • Doe dingen die je graag doet! Lees een boek, maak een tekening, speel een spel,...
 • Voel je je eenzaam? Bel, chat of mail met vrienden en familie. Maar maak ook tijd om een brief te schrijven naar zij die geen toegang hebben tot de digitale wereld. 
 • Nood aan professionele hulp?
  -Bel Tele-Onthaal: 106 (24/24 - 7/7) of chat met hen via www.tele-onthaal.be
  -Bel Awel (kinderen en jongeren): 102 - www.awel.be
  -
  Bel 1712: voor vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis verwacht hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. De professionele 1712-hulpverleners staan klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden en zullen tijdens de coronacrisis de telefoon en chat blijven bemannen.  


            maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring gemeente en OCMW Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory