Bloeiende landschapslinten - Boer aan boord

Om klimaatgezond te zijn tegen 2040 trekt de Provincie Oost-Vlaanderen jaarlijks 500 000 euro uit voor innovatieve klimaatprojecten. 40 000 euro daarvan zal worden besteed aan het project 'Boer aan boord'. Via dit project krijgen landbouwers uit Zwalm, Maarkedal en Brakel financiële steun voor het aanleggen van grasbloemenstroken onderaan akkerpercelen. 
 

Bestrijden van erosie en versterken biodiversiteit

Bloeiende akkerranden hebben veel voordelen. Ze zijn mooi voor het oog, goed voor de biodiversiteit en zijn de landbouwer tot dienst. De rand biedt immers bescherming tegen erosie en trekt insecten aan die helpen bij de bestuiving en het bestrijden van plagen. Worden ze aangelegd over meerdere percelen, dan ontstaat een landschapslint waardoor de efficiëntie toeneemt. 
 

Boer aan boord: een win-win verhaal op maat

Landbouwers die grasbloemenstroken aanleggen, bouwen mee aan een klimaatrobuust landschap met minder erosie, meer biodiversiteit en een betere waterkwaliteit. Het project biedt landbouwers 1800 euro/ha voor aanleg en beheer van grasbloemenstroken. Het meerjarig mengel wordt gratis aangeboden. Werken landbouwers op een naburig perceel mee zodat een landschapslint ontstaat, dan is er ook een burenpremie. 
 
Ben je landbouwer of wil je een bloemenrijke akkerrand aanleggen of meewerken aan een landschapslint, neem dan snel een kijkje op de website https://www.oost-vlaanderen.be/erosiebestrijding (klikken op 'subsidie') of neem contact op met het Steunpunt Erosie via 09 267 89 53 of erosie@oost-vlaanderen.be


 


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory