Gemeenten en steden van de Vlaamse Ardennen stellen Erfgoedbank voor

Op donderdag 31 mei kwamen presenteerden twaalf steden en gemeenten hun nieuwe Erfgoedbank voor de Vlaamse Ardennen aan het publiek. De erfgoeddatabank en website staan nu online en je kan er kijken naar bijna 3000 oude foto’s en afbeeldingen uit de streek.

Drie jaar geleden sloegen deze 12 steden en gemeenten de handen in elkaar om de gezamenlijke Erfgoedwerking EVA op te richten. EVA staat voor Erfgoed Vlaamse Ardennen. Je kan er terecht voor alle vragen rond cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed zijn erfgoedobjecten, archiefstukken en oude foto’s, maar ook gebruiken en tradities, oude volkssporten, verhalen, kennis en vaardigheden en zo veel meer. Kortom alles wat we willen doorgeven aan de volgende generaties.

EVA is een platform voor erfgoedverenigingen uit de streek, zorgt voor netwerking en samenwerking en brengt erfgoed dichter bij het publiek. De Erfgoeddatabank is daar een mooi voorbeeld van.

In de Erfgoedbank verzamelen we beeldmateriaal uit archieven en privé-collecties. Deze verborgen schatkamers worden zo op een toegankelijke manier bereikbaar voor alle inwoners van de streek. Je kan de Erfgoedbank online bekijken en grasduinen tussen oude foto’s, postkaartjes, en ander erfgoedmateriaal. Deze beelden raken, verbinden en verrijken ons. Het verleden komt tot leven en inspireert ons om op een andere manier naar onze omgeving te kijken en onze streek en geschiedenis te waarderen.

Op het dak van het koetshuis van Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem, met een indrukwekkend uitzicht over de Vlaamse Ardennen, kwamen een zestigtal vertegenwoordigers van de 12 gemeenten, erfgoedmedewerkers en erfgoedliefhebbers samen om een toast uit te brengen op hun samenwerking. Dit landschap, de inwoners en de kleurrijke geschiedenis van de Vlaamse Ardennen is waar de Erfgoedbank om draait.

Heemkringen, erfgoedwerkers en vrijwilligers zijn vandaag volop bezig met nieuwe beelden in de Erfgoedbank in te voeren. Maar dit gigantische werk is verre van af! We zijn nog op zoek naar helpende handen die mee willen erfgoedmateriaal opsporen, getuigenissen afnemen, digitaliseren en invoeren in de Erfgoedbank. Wil je graag mee aan de slag te gaan? Laat dan iets weten aan erfgoedmedewerker Lien Urmel via lien.urmel@erfgoedvlaamseardennen.be. Wij brengen je in contact met de lokale verantwoordelijke van je gemeente of stad.

De twaalf steden en gemeenten zijn Brakel, Geraardsbergen, Horebeke, Lierde, Maarkedal, Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zottegem en Zwalm. Elke gemeente heeft een portaalpagina op de nieuwe website www.erfgoedvlaamseardennen.be.

Voorzitter is Sandra De Roeck. Erfgoedmedewerker is Lien Urmel.

Alle info via de website www.erfgoedvlaamseardennen.be

Contact: Lien Urmel – lien.urmel@erfgoedvlaamseardennen.be- 0492 59 58 73


  


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory