Ophokplicht pluimvee wegens vogelgriep

Op 13 november 2020 werden in een vogelopvangcentrum in Oostende de eerste besmettingen van het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. 
Vanaf zondag 15 november moeten naast professionele bedrijven, nu ook particuliere houders van pluimvee hun dieren ophokken of afschermen. Dit zijn onder meer alle mensen die in hun tuin kippen of siervogels houden, maar ook duivenmelkers. 
 
  • Alle houders van pluimvee moeten hun dieren ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moet binnen worden geplaatst of indien dit niet mogelijk is in de buitenren afgeschermd worden met netten. 
  • Verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden... zijn momenteel niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Zodra dit opnieuw zou worden toegestaan, zullen striktere regels gelden. 
De verplichte maatregelen die op 1 november werden opgelegd voor professionele pluimveehouders blijven uiteraard gelden. Meer informatie vind je hier.  
 
De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden gegeten.  


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory