Weidedieren bij vriestemperaturen

Wie dieren op de weide houdt, moet tijdens een koudegolf extra aandacht hebben voor hun gezondheid en welzijn. Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan tijdens vriesweer. Zo zijn schapen en geiten minder koudebestendig dan runderen en paarden. Zij worden bij erg lage temperaturen best binnengehaald.


Voor dieren die wel bestand zijn tegen vrieskou, gelden een paar voorwaarden om ze op de weide te laten staan. De dieren moeten eerst en vooral in goede gezondheid verkeren. Ze mogen niet te mager zijn en moeten een goede wintervacht hebben. Piepjonge maar ook oudere dieren horen niet thuis op een weide als het vriest. Bij extreme weersomstandigheden zoals overvloedige regen of sneeuw moeten de dieren beschutting hebben en een droge plek om te liggen, bijvoorbeeld een schuilhok.


Zorg voor een voldoende stevig en droog schuilhok dat groot genoeg is voor alle aanwezige dieren met voldoende droog stro en hooi. Vers drinkwater is onontbeerlijk. Het water moet regelmatig worden vervangen zodat het niet kan bevriezen. Voldoende voeding is uitermate belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe hoger de energiebehoefte is. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35 % meer energie. 


            Maak een afspraak   Meldingen   digitaal loket   Sitemap   Contact   Privacyverklaring lokaal bestuur Zwalm    

© Gemeente Zwalm | Alle rechten voorbehouden. | Powered by The eForum Factory